Vores lækre råvarer
skal spises

Vores kamp mod madspild

Det lægger os meget på sinde, at vores gode mad skal spises og ikke gå til spilde. Vi har derfor implementeret en række nye tiltag i køkkenet, der har været med til en kraftig reduktion i vores madspild.

Det gør vi fordi:

  • det er med til at spare på værdifulde ressourcer.

  • det er med til at reducere behovet for rydning af naturområder til landbrug.

  • det mindsker CO2-udledning fra fødevareproduktion.


Vores kamp mod madspild tager udgangspunkt i følgende delmål af FNs 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling:

FN Verdensmål 11,6
Delmål 11,6
FN Verdensmål 12,3
Delmål 12,3
FN Verdensmål 15,1
Delmål 15,1

En madplan mod madspild


Det siges, at hvis man vil minimere sit madspild derhjemme, skal man lave en madplan. Det samme er selvfølgelig gældende i et professionelt køkken. Når vi sætter os for at planlægge ugens menu, har vi enormt meget fokus på, at lave den ud fra de råvarer, der er i sæson her og nu. Samtidig lægger vi en plan for, hvordan vi kan inkorporere resterne fra buffeten i nye og spændende retter.

Når der skal bestilles varer til køkkenet, har vi lært at være meget strikse med os selv. Vi holder et skarpt øje med vores bookinger, og alt regnes ud efter vægt pr. spisende gæst. Vi inkluderer altid en lille margen for last-minute gæster men, udover det, køber vi ikke ekstra ind ”bare for en sikkerheds skyld”. Samtidig holder vi os til menuplanen, når vi bestiller varer, og lader os ikke friste af andre lækkerier eller tilbudsvarer.

Alt kan bruges til noget!


Når vores kokke arbejder med råvarerne, har de stort fokus på, at intet går til spilde. For eksempel kan skrællen fra gulerødder og andre grøntsager bruges til at lave fond. Der er meget lidt, af det vi får ind i køkkenet, der ikke kan bruges til noget. I sidste ende, når vi har fået alt hvad vi kan ud af råvarerne, bliver det sorteret som bioaffald.

Smart anretning giver færre rester


Det er svært at fuldstændig eliminere madspild i et professionelt køkken – især når man kører med et buffet koncept. Buffeten skal stå skarpt i hele serveringstiden – også i de sidste 10 minutter, hvor de fleste gæster er færdige med at spise. Det vil typisk resultere i masser af rester, der har stået længe ud på buffeten. Vi har lært, at vi kan skære væsentligt ned på mængden af rester fra buffeten ved at anrette retterne på mindre fade, når vi nærmere os slutningen af serveringstiden. Buffeten ser stadig lækker og indbydende ud til de sidste gæster, selvom der står væsentlig mindre mad fremme, end der gjorde i starten af serveringstiden.

Lækre rester, vi kan være stolt af


Vi er stolte af at bruge rester, og vi skilter gerne med det på buffeten. Allerede ved planlægning af ugens menu, gør vi os nogle tanker om, hvordan eventuelle rester kan bruges i nye retter:

  • Kødrester fra aftenens måltid kan skæres ud og bruges som pålæg eller inkorporeres i en lækker omgang biksemad til frokostbuffeten.

  • Grøntsager kan bruges til at lave suppe, nye vegetariske retter, fond m.m.

  • Kedelige og tørre brød rester kan trylles om til vildt lækre og sprøde croutoner, der serveres som topping til suppe eller salat.


Der findes mange sjove og lækre måde, at genanvende rester, og vores kokke lægger en ære i, at skabe kreative retter af det, der kunne være tilovers.

Sådan hjælper du os i kampen mod madspild


1. Book et bord

Det er nemmere for os at bestille og tilberede den helt passende mængde mad, når vi ved, hvor mange gæster, der kommer. Har du mulighed for det, bliver vi derfor meget taknemmelige, hvis du vil ringe og booke et bord på forhånd - gerne allerede dagen før.

Er der stemning for en impulsiv middag i Restaurant Slettestrand, er du selvfølgelig stadig meget velkommen, også uden bordreservation! Der kan dog forekomme lidt ventetid, hvis vi har travlt.

Kontakt os på tlf. 9821  7044 eller mail@slettestrand.dk for bordbestillinger!

2. Fyld kun det, du kan spise på tallerkenen

Vores kokke er rigtig gode, til at genbruge resterne fra buffeten i nye retter. Du gøre derfor en stor indsats i vores kamp mod madspild, når du kun tager det, du kan spise. Tag hellere flere mindre portioner, så du ikke kommer til at fylde for meget mad på tallerkenen.

Vi siger tusind tak for hjælpen! :)

Bliv klogere på madspild


Herunder har vi samlet nogle links, hvor du kan lære mere om madspild:

<< Se hvordan vi ellers arbejder med bæredygtighed i Slettestrand