Lækker mad med fokus på
bæredygtighed

Mad med omtanke

Hos Feriecenter Slettestrand har vi glæden af at servere over 100.000 måltider om året. Vi ser derfor et kæmpe potential for at skabe en positiv forandring – både for miljøet og vores samfund – blot ved at kigge på vores madvaner.

Med udgangspunkt i FNs 17 verdensmål samt vores egne interne etiske kompas, har vi fundet frem til disse tre udtalelser:

  • Vi vil servere lækre måltider baseret på lokale sæsonvarer.

  • Vi vil vise respekt for naturen, dyrene og de mennesker, der producerer vores mad.

  • Vi vil ikke lade mad gå til spilde.


For at kunne leve op til udtalelserne, har vi kastet et kritisk blik på hele vores madlavningsproces, lige fra menuplanlægning og indkøb til udnyttelse af råvarerne og minimering af madspild. Vi tænker meget i sæsoner, laver så meget som muligt fra bunden og vi vejer ALT!

Det er en løbende proces, og vi er altid på udkig efter nye initiativer, der kan gøre en forskel. Der er stadig mange områder, hvor vi kunne gøre tinge bedre, men allerede nu kan vi se effekten af de ændringer, vi har fortaget – på tallerkenen, i skraldespanden og på bundlinjen.

Lækre sæsonråvarer og masser af grønt


Når vi sætter os for at planlægge ugens menu, har vi enormt meget fokus på, at lave den ud fra de råvarer, der er i sæson her og nu. Vi opbygger måltiderne efter et ”grøntsager med kød til” princip. Det vil sige, at vi baserer vores buffet omkring nogle virkelig lækre grønne retter, krydret med kød- eller fiskeretter. Samtidig lægger vi en plan for, hvordan vi kan inkorporere resterne fra buffeten i nye og spændende retter, så vi kan minimere vores madspild.
Mere smag, mindre CO2

Vi ser flere fordele i at basere vores menuer på sæsonråvarer med masser af grønt – til gavn for gæsterne, miljøet og vores lokale producenter. Vi får som regel en bedre kvalitet af råvare med en mere intens og nuanceret smag, når vi køber lokalt og efter sæsonen. Samtidig sparer vi på transport og emballage af varer fra udlandet, eller opvarmning af drivhus, hvis råvarerne skal produceres lokalt udenfor sæsonen.
Bedre dyrevelfærd

Ved at skære ned på mængden af kød og fisk på buffeten, giver det luft i vores madbudget til at vælge kød- og fisk af en højere kvalitet, hvor der sættes fokus på dyrevelfærd, økologi og nærhed. Der er også miljømæssige fordele ved at servere mindre kød. Kødproduktion har en væsentlig højere CO2 udledning end ved produktion af plantebaserede madvarer, ligesom det kræver større landbrugsarealer, der kan føre til tab af biodiversitet.
Naturens vilde råvarer

Naturen er et vigtigt omdrejningspunkt i vores hverdag, ligesom det er for vores gæster, når de besøger os i Slettestrand. Vi elsker derfor at inddrage naturen i vores madlavning. De vilde urter og svampe tilføjer smage til vores mad, som er helt unikke for netop vores område og den årstid det er sanket i – vi kalder det ”smage, der ikke kan kopieres”!

Vi bestræber os altid på at behandle naturen med respekt, og vi er derfor skånsomme i vores brug af naturens vilde råvarer. Vi har en professionel urtenørd i huset, der garanterer vores gæsters sikkerhed. Alle de vilde ingredienser vi bruger, er sanket steder, hvor der er fri for forurening, og hvor vi har tilladelse til at sanke. Vi vil også gerne lære fra os, og tager gerne vores gæster med ud i naturen for at introducere dem til de spændende vilde råvarer - f.eks i form af en sanketur med Madsmedjen eller gastronomiske teambuilding.

Madlavning med bæredygtighed i fokus


Vi har implementeret en række bæredygtige tiltag i køkkenet med henblik på at vise mere omtanke i vores madlavning. Det gælder alt fra den måde vi tilbereder maden, til hvordan retterne præsenteres overfor gæsterne. Det har været med til kraftigt at reducere mængden af madspild, samtidig med at vi sparer på vigtige ressourcer og skaber flere arbejdspladser.
Mad lavet fra bunden

Det er vores ambition at lave så meget som muligt fra bunden. Det er der flere grund til. For det første, synes vi at maden bare smager bedre, når det laves fra bunden med kvalitets råvarer og masser af kærlighed! Der er dog også masser af sundheds-, sociale- og miljømæssige fordele ved det. For eksempel, når vi laver maden fra bunden, er vi selv herre over, hvilke råvarer, bliver brugt. Vi kan sikre, at de lever op til vores værdier og vi undgår unødvendige tilsætningsstoffer og konserveringsmidler i maden. Samtidig sparer vi på vigtige ressourcer forbundet med indpakning og transport af færdiglavede madprodukter, og vi laver selvfølgelig kun det, vi skal bruge, så maden og vores dyrebar arbejdstid ikke går til spilde.

Mad med omtanke for mennesker


Som virksomhed er vi meget opmærksomme på, hvordan vores handlinger og beslutninger påvirker den øvrige verden. Når vi vælger at købe lokalt, er vi med til at støtte op om vores lokalproducenter, skyde penge tilbage i den lokale økonomi og skabe flere lokale arbejdspladser, til gavn for hele området – og det kan vi godt lide! Vores beslutning om, at lave maden fra bunden er også med til at sikre flere arbejdspladser til området, for det er jo mere tidskrævende, at lave mad på den måde, og derfor skal vi være flere på arbejde.

Sidst men ikke mindst, fungerer vores arbejde med bæredygtighed som en vigtig læring for vores kokkeelever, der gerne skal få en dybere respekt for råvarerne og de mange ressourcer der skal til, for at sætte mad på bordet.
Lækre måltider, der bidrager til FNs Verdensmål

Vores arbejde med bæredygtighed i køkkenet åbner op for en lang række positive forandringer, der giver sundhedsmæssige fordele, gavner vores lokale samfund, og beskytter naturens vigtige ressourcer samt livet i havet og på land.

Med de forskellige tiltag, som vi har sat i gang, er vi derfor med til at bidrage til flere af FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, herunder:

FN Verdensmål 2,2Delmål 2,2: Stop alle former for fejlernæring
Vi serverer sunde, nærende og energigivende måltider, og tilbereder så meget som muligt fra bunden uden unødvendige tilsætningsstoffer.
FN Verdensmål 2,3FN Verdensmål 2,4Delmål 2,3: Fordoble produktiviteten for små fødevareproducenter +
Delmål 2,4: Gør fødevareproduktionen mere bæredygtig
Vi støtter vores lokale fødevareproducenter, der deler i vores værdier.
FN Verdensmål 3,9FN Verdensmål 6,1: Giv alle adgang til rent drikkevandDelmål 3,9: Reducér sygdom og dødsfald på grund af kemikalier og forurening +
Delmål 6,1: Giv alle adgang til rent drikkevand
Ved at vælge økologiske råvarer, er vi med til at minimere brug af sprøjtemidler ifm. fødevareproduktion, der fører til forurening af grundvandet samt jord- og havforurening.
FN Verdensmål 4,7: Undervis i bæredygtig udvikling og globalt medborgerskabFN Verdensmål 8,6Delmål 4,6: Undervis i bæredygtig udvikling og globalt medborgerskab
Delmål 8,6: Hjælp unge i arbejde, uddannelse og praktik
Vi ansætter køkkenelever i vores køkken, og sætter en ære i at lære dem op i deres fag samt uddanne dem i, hvordan man driver en rummelig virksomhed med fokus på bæredygtighed.
FN Verdensmål 14,4Delmål 14,4: Gør fiskeriet bæredygtigt
Vi serverer friskfanget fisk fra lokale kystbåde, der arbejder skånsomt og med fokus på bæredygtighed og miljøet.
FN Verdensmål 15,1FN Verdensmål 15,5Delmål 15,1: Bevar og genopret økosystemer på land og i ferskvand +
Delmål 15,5: Beskyt biodiversitet og naturlige levesteder
Ved at servere mere grønt og færre kødprodukter, er vi med til at øge biodiversitet ved at minimere jordarealet, der bruges i fødevareproduktion.


<< Se hvordan vi ellers arbejder med bæredygtighed i Slettestrand